Επετειακές δράσεις
Η Πειραιώς συμμετέχει ενεργά σε επετειακές δράσεις που τιμούν την ιστορία της Ελλάδας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της μνήμης και της ιστορικής μας διαδρομής.
Στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Τράπεζα υποστήριξε μια σειρά από δράσεις που περιλάμβαναν την επιστημονική έρευνα, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα, φέρνοντας στο προσκήνιο το ρόλο της Επανάστασης στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Δράσεις όπως ιστορικές αναπαραστάσεις, εκθέματα από αρχειακές συλλογές και προβολές ντοκιμαντέρ, προσέφεραν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα την πρόσφατη ελληνική ιστορία. Οι Επετειακές Δράσεις της Πειραιώς πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με διακεκριμένους φορείς, έγκριτους επιστήμονες και σπουδαίους καλλιτέχνες. Όλες οι επετειακές δράσεις ψηφιοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν στον απόδημο ελληνισμό, αποτελώντας και πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις της Πειραιώς σχετικά με τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
ελεύθεροι - Επετειακές δράσεις 1821 -2021
Η Πειραιώς προκειμένου να αποτιμήσει τον αντίκτυπο των δράσεων που υλοποίησε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, εφάρμοσε το Διεθνές Πρότυπο «Social Return on Investment» (SROI). Το SROI είναι ένας δείκτης κοινωνικής απόδοσης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της αξίας που δημιουργούν τα προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Η αποτίμηση αυτή ανατέθηκε και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Αειφορίας (CSE). Ο δείκτης κοινωνικής απόδοσης που προέκυψε ισούται με 3,2:1, δηλαδή βάσει της διεθνούς μεθοδολογίας του SROI, εκτιμάται ότι, για κάθε €1 που επενδύθηκε για την υλοποίηση των επετειακών δράσεων της Πειραιώς, η αξία που δημιουργήθηκε στην κοινωνία ισοδυναμεί με €3,2.
Η Πειραιώς τίμησε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης για την ανταλλαγή των πληθυσμών (1923), με δράσεις που αναδεικνύουν τη σημασία αυτού του οδυνηρού γεγονότος στη συλλογική ιστορική μνήμη. Στηρίζοντας εκθέσεις, ομιλίες και ερευνητικά προγράμματα, η Τράπεζα συνέβαλε στη ανάδειξη νέων ιστορικών δεδομένων και στην κατανόηση της επίδρασης της Μικρασιατικής Καταστροφής στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και ταυτότητας.
Μέσω των επετειακών της δράσεων, η Πειραιώς ενισχύει την αξία της ιστορικής έρευνας και συμβάλλει στη σύνδεση και διδαχή της σημερινής γενιάς από την Ιστορία.